22 Mart 2018 Perşembe günü, İTÜ MEDEK ve İTÜ KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkeleri işbirliğinde Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nde İTÜ Tanıtımı Etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe İTÜ MEDEK YK Başkanı Hilmi KANSU, İTÜ MEDEK Saymanı ve YK Üyesi Gökhan NAİM, MEDEK YK Üyesi Mehmet ZORBA ve İTÜ KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkesi Rektör Yrd. Doç. Dr. Serdar KUM konuşmacı olarak katıldılar. Gökhan NAİM’in moderatörlüğünü üstlendiği tanıtım etkinliğinde, NAİM kısaca, İTÜ’nün “teknik” üniversite olduğunun altını çizerek İTÜ’de eğitim görmenin ayrıcalığına dikkat çekmiş olup, söz konusu tanıtım gününün düzenlenme amacının İstanbul Teknik Üniversitesi’ni tercih edecek Kıbrıslı Türk öğrencilerin sayısını artırmak olduğunu ifade etti. Üniversitenin işletme mühendisliği, petrol mühendisliği, tekstil mühendisliği, uzay – uçak bilimleri , deniz teknolojileri bilimleri gibi diğer üniversitelerde ender rastlanan program ve fakültelere sahip olduğunun altını çizen NAİM, bahse konu programlarıyla aday öğrencileri iş alanı yaratmada veya iş bulmada avantaj sahibi kılabileceğini belirtti.
Daha sonra söz alan Hilmi KANSU konuşmasında 1773 yılında üniversitenin Osmanlı dönemi yönetiminin donanma ihtiyacını karşılama amaçlı kurulmuş olduğunu belirterek İTÜ’nün bünyesinde ne denli tecrübe barındırdığının ve köklü bir kurum olduğunun altını çizdi. KANSU, İTÜ’nün 360 AR-GE laboratuvar ve 13 araştırma merkezinin katkılarıyla Türkiye’de birçok “ilklere” imza attığını ifade ederek kurum olarak değişik disiplinlerde ihtiyaca yönelik atılımların öncüsü olduğunu ve çağın ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte bir üniversite olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz sene İTÜ Tekno Kent’in ABD ve Avrupa Birliği’ne bir milyar dolarlık ihracat yapmış olmakla kurumun uluslararası ihtiyaca yönelik katkısının önemini vurguladı. Bugüne kadar toplam 410 Kıbrıslı’nın İTÜ’den mezun olduğu, şu an ise toplam 6 Kıbrıslı öğrencinin İTÜ’de eğitim almakta olduğunu ifade eden KANSU, İTÜ MEDEK olarak bu sayıyı artırmak istediklerini ve ihtiyaca yönelik burs temininde bulunabileceklerinin altını çizdi.
Doç. Dr. Serdar KUM, kısaca, İTÜ’nün kampüs, fakülte, enstitü ve lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından bahsetti. Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi hakkında da bilgi veren KUM, İTÜ ve İTÜ Kuzey Kıbrıs’ın öğrenci kabul şartları ve İngilizce hazırlık giriş koşullarına değinerek, özellikle, Kıbrıslı Türk öğrencilere yönelik GCEAL sınav alım şartları üzerinde durmuştur. Dışardan herhangi özel bir sınavla üniversiteye giriş durumunun olmadığı yanısıra, üniversiteye giriş koşullarının öğrenci kabulünün gerçekleştiği sınavlarla standardize edildiğini önemle vurguladı.
Son olarak söz alan Mehmet ZORBA, kısaca, kendini tanıtmış olup, mücadele yıllarında İTÜ’de aldığı inşaat mühendisliği eğitiminden bahsetti.. Mezun olduktan sonra Kıbrıslı Türk olarak adanın kalkınmasına katkı koyma amaçlı dönüş yapan ZORBA, sahibi olduğu “Forman International” şirketi ve faaliyet gösterdiği alanlardan bahsetti. Kıbrıs’ta İTÜ mezunu olmanın bir ayrıcalık olduğunu ifade eden ZORBA, İTÜ’de alınan eğitimin kişinin geniş bilgi, vizyon sahibi ve farklı bakış açılara açık bir birey olmasına ciddi katkı sağladığını vurguladı.
Sunumların ardından öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ile etkinlik sona erdi.